Teknoloji Haber

Google Chrome Etkinlik ve Arama Geçmişini Otomatik Silme

Google, dünya üzerinden en fazla kullanılan arama motorudur. Kullanıcılarına sunduğu hizmetleri sürekli olarak güncelliyor, yenilerini ekliyor olması bu derece başarılı bir arama motoru haline dönüşmesinin en önemli faktörleri arasındadır. Google’ın geçmişinizi otomatik olarak kaydettiğini biliyormuydunuz ? bu yazımızda Google Arama Geçmişini Otomatik Silme işlemini anlatacağız.


Google, her zaman kullanıcı odaklı hizmetler sunmaya çalışmaktadır. Kullanıcıları için olumlu etki yaratabileceğini düşündüğü özellikleri bünyesine eklerken, olumsuz sonuçlar doğuran, hatalı özellikleri de gerektiğinde güncellemekte, gerektiğinde ise devre dışı bırakmaktadır.


Google arama motoru kullanılarak yapılan aramalar, erişim sağlanan siteler, izlenen videolar, kullanılan haritalar üzerindeki konum bilgileri gibi veriler Google bünyesinde belli bir süre saklanmaktadır. Bu bilgiler ışığında kullanıcıların ilgisini çekecek reklamlar ön plana çıkartılmaktadır.

Arama Geçmişini Otomatik Silme

Google Arama Geçmişi Otomatik Silme İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Google, arama motorunu kullanan kullanıcılarının verilerini artık 18 aylık periyotlarla otomatik olarak sileceğini duyurdu. Fakat bu silme işlemi yeni açılan hesaplar için otomatik olarak gerçekleşecektir. Eski kullanıcıların ise verilerinin 18 aylık periyotlarla otomatik olarak silinebilmesi için bir onay niteliğinde bir işlemi gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Google Arama Geçmişi Otomatik Olarak Nasıl Silinir?

  1. Arama Geçmişini Otomatik Silme işlemi için Öncelikle Google hesabınıza internet tarayıcınız üzerinden giriş yapınız. Giriş işleminizi https://myaccount.google.com/ adresi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Giriş işlemini yaptıktan sonra karşınıza profil ana sayfanız çıkacaktır. Yukarıda, arama kutusunun alt kısmında bulunan “Veri ve Kişiselleştirme” sekmesine tıklayınız.
  3. Açılan sayfada “Etkinlik Kontrolleri” adında bir kategori göreceksiniz. Onun alt kısmında bulunan “Etkinlik kontrollerinizi yönetin” seçeneğine tıklayınız.
  4. Açılan sayfanın orta kısımlarında “Otomatik sil (Kapalı)” şeklinde bir seçenek gereceksiniz, ona tıklayınız.
  5. Karşınıza bir pencere çıkacaktır. Bu pencere üzerinde bulunan “Etkinlikleri, en fazla 3 ay tuttuktan sonra otomatik olarak sil”, “Etkinlikleri, en fazla 18 ay tuttuktan sonra otomatik olarak sil” ve “Otomatik silme” şeklinde seçenekler bulunmaktadır. Sizin için en uygun süre hangisi ise onu seçebilirsiniz.
Arama Geçmişini Otomatik Silme

Google Arama Geçmişi Manuel Olarak Nasıl Silinir?

  • Arama Geçmişini Otomatik Silme yerine manuel olarakta silebilirsiniz. Yukarıda belirtildiği şekliyle “Otomatik sil (Kapalı)” seçeneğinin bulunduğu sayfaya giriniz.
  • Otomatik sil seçeneğinin alt kısmında bulunan “Geçmişi Yönet” seçeneğine tıklayınız.
  • Açılan sayfanın içerisine Google Hesabınızla bağlı olan birçok cihazınızda yaptığınız işlemler otomatik olarak kaydedilmektedir. Dilerseniz bu sayfa üzerinden yaptığınız işlemlerle ilgili kayıtları silebilirsiniz.
  • Bu sayfa üzerindeki verilerinizi daha detaylı inceleyebilmek için sol üst kısımda bulunan üç çizgi simgesine tıklayınız. Açılan menüde otomatik olarak seçilmiş olan “Grup görünümü” seçeneğini “Öğe görünümü” seçeneğine tıklayarak değiştirtiriniz.

Google Hangi Verileri Saklamaktadır?

Google, gmail hesabınızın bağlı olduğu cihazlarınızda yapmış olduğunuz birçok işlemi sizden belli izinler alarak saklamaktadır. Birçok kullanıcı bu izinleri farkında olmasa da otomatik olarak onaylamaktadır. Bu izinler sayesinde Google, internet tarayıcınızda yaptığınız aramaları, gezindiğiniz siteleri, YouTube üzerinden yaptığınız aramaları, izlediğiniz videoları, girdiğiniz sitelerdeki giriş bilgilerinizi ve şifrelerinizi, konum aramalarınızı, anlık konum bilginizi, sesli arama kayıtlarınızı, cep telefonunuz üzerinden giriş yaptığınız uygulamaları ve daha birçok verinizi saklamaktadır. Google bu verileri, kesinlikle sizin izniniz olmadan yapmamaktadır. Google servislerine üye olurken ya da cep telefonu kurulumu yaparken size sunulan sözleşmeleri, seçenekleri hiç okumadan onayladığınız için otomatik olarak onay vermiş olmaktasınız.

Google tarafından depolanan bu verilere üçüncü kişilerin ulaşmasını engellemek adına kesinlikle gmail bilgilerinizi kimseyle paylaşmayınız. Gmail hesabınıza güçlü bir parola koyunuz. Parolanın yanı sıra size sunulan esktra güvenlik önlemlerini aktif ediniz. Bunların dışında mutlaka belli periyotlarla Etkinlik Kontrolleri sayfasına girerek kaydedilen verilerinizi manuel olarak temizleyiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Google zorla geçmişi kaydetmeye çalışıyor sanki. Tamamen kapatmaktansa otomatik olarak geçmişi silmek daha mantıklı google chrome için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı