Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? – Türkiye’de Hangi Üniversitede Var?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni meslek dalları gün yüzüne çıkmaya başladı. Çıkan yeni meslek dalları için birçok üniversite ilgili bölümler açarak eğitimler veriyor ve gençlerin teknolojiyle donanmış üniversitelerde, profesyonel hocalardan ders almasını sağlıyor. Bu bölümlerden birisi de yapay zeka mühendisliği olarak karşımıza çıkıyor. Tam olarak Yapay zeka mühendisliği nedir ?
Türkiye’de yapay zeka mühendisliği için eğitim verecek üniversiteler kadrolarını 2019- 2020 eğitim ve öğretim döneminde hazırladılar. Dolayısıyla yapay zeka mühendisliği bölümü mezunları diye tabir edebileceğimiz bir kitleden söz edemiyoruz. Ancak teknolojiyle yakından ilgilenen birçok üniversite adayı genç yapay zeka mühendisliği nedir? diye sormaya başladı. Yazımızın devamından bu mühendisliğin ne anlama geldiğini ve mezun olduktan sonra ne kadar maaş alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir, Ne Anlama Gelmektedir?
Yapay zeka mühendisliği nedir dediğimizde akla gelen ikinci gelen algoritmadır, Son gelişen teknolojide karşımıza en fazla çıkan kavramların başında algoritma gelmektedir. Algoritma bir makinenin, işlemcinin ya da programının çalışma sistemine verilen isimdir. Yapay zeka mühendisliği de makine ve derin öğrenme algoritmalarını inceleyen ve yapay zeka kavramını enine boyuna tartışan meslek dalıdır.
Yazılım mühendisliği yapay zeka mühendisliği ile ayrı ayrı düşünülemez. Bu iki mühendislik dalı her ne kadar iki ayrı bölüme işaret etse de; birbirinden etkilenmekte ve birbirini etkilemektedir. Keza bilgisayar mühendisliği için de aynı durum söz konusudur. Yani; bir yapay zeka mühendisi her iki mühendislik alanındaki bilgilerle donanarak mesleğe hazır bir kişi haline gelmektedir.
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
Henüz hayatımıza yeni giren bir meslek dalı olduğundan dolayı yapay zeka mühendisliği bölümü Türkiye’de şuan için 3 üniversitede bulunmaktadır. Üniversitelerden 2’si vakıf yani özel üniversitedir. 1’i ise devlet üniversitesidir.
- Haccettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü devlet üniversitesi olarak tek başına bu alanda gençleri yetiştirmektedir. 4 senelik eğitim veren üniversite bilgisayar mühendisliği alanında eğitim vermeye başlayarak gençleri bir yapay zeka mühendisi olarak mezun etmektedir. Her ne kadar üniversitede ikinci yıl yapay zeka konuları işlenmeye başlansa bile asıl konular 3. ve 4. sınıfta gösterilmektedir. Şuan için üniversite 30 kontenjanla öğrenci kabul etmektedir. Bu da yapay zeka mühendisliği taban puanları açısından çıtayı yüksek tutmaktadır.
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü için öğrenci kabul eden vakıf üniversitesidir. Üniversite tam burslu okumak isteyen öğrencilere 10 kontenjan sınırı koymuştur. %50 burslu 7, ücretli okuyacak öğrenciler için 8 kontenjan vardır. Tabi bu noktada burslu okumak isteyenler ilk 10 kişi arasına girmek zorundadırlar.
- Bahçeşehir Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü kontenjan açısından daha anlayışlıdır. Üniversitenin burslu 7, %50 burslu 14, ücretli 25 kontenjanı vardır. Ancak %50 burslu kazanabilmek için bile 450 puan ve üzerinde alınması gerekmektedir. Böylece bölüme yerleşmek için öğrencilerin yoğun bir ders çalışma sürecine ayak uydurmaları gerektiği aşikardır, diyebiliriz.
Yapay Zeka Mühendisliği İş İmkanları ve Alınan Maaşlar
Yapay zeka mühendisi nerede çalışır? diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Öncelikle teknoloji şirketleri bu alanda mezunlara ihtiyaç duymaktadır. Teknokentler, yazılım firmaları her zaman size ihtiyaç duyacaktır. Ülkemizde az mezun veren bir bölüm olduğundan dolayı da iş başvurusu için çaldığınız kapılardan genellikle eliniz boş dönmeyeceksiniz.
Yapay zeka mühendisliği maaş açısından karlı bir meslek koludur. Çünkü deneyiminiz az olsa bile 300.000 ile 500.000 Dolar aralığında yıllık maaşa sahip olabileceksiniz. Özellikle deneyim edindikten ve kendinizi bu alanda geliştirdikten sonra yıllık maaşınız 1 Milyon Dolar ile 2 Milyon Dolar aralığına yükselecektir. Böylece sadece birkaç yıl sıkı bir ders çalışmayla yüksek gelirler elde edebileceksiniz.