Mobil

Kullanıcılar Huawei Mi Xiaomi Mi Tercih Etmeli Hangisi Daha İyi ?

Çin’li üreticilerin ciddi pazar payına sahip olduğu günümüz akıllı telefon dünyasında rekabet sadece diğer üreticiler ile değil aynı anavatana sahip markalar arasında da sürmeye devam ediyor. Çin’li iki markanın rekabetinden söz ettiğimizdeyse akıllara gelen ilk markalar, akıllı telefon dünyasında oldukça tanına Xiaomi ve Huawei oluyor. Ülkemizde resmi kanallar üzerinden garantili cihaz satışı yapan markalar, giriş seviyesinden amiral gemisine pek çok model ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Hal böyle olunca Huawei mi Xiaomi mi sorusu akıllara geliyor, biz de bu yazımızda hangisi daha iyi tüm yönleriyle ele alıyoruz.

Sony, LG ve Motorola gibi markaların ülkemiz akıllı telefon pazarındaki otoritesini yitirmesi ve kimilerinin Türkiye pazarından çekilmesi ile dengeler değişti. Sürekli kronik problemlerle gündeme gelen, yenilikleri takip edemeyen ya da doğru fiyatlandırma yapamayan markalar bu yarışta yenilgiyi kabul etti. Bunun üzerine en büyük iki akıllı telefon üreticisi Apple ve Samsung’a kalan Türkiye akıllı telefon pazarına yeni rakiplerin dahil olması ise fazla sürmedi.

Huawei mi Xiaomi mi

Çin’li Markaların Türkiye Pazarında Doğuşu

Huawei mi Xiaomi mi tercij etmeden önce, Çin’li markaların ciddi yatırımlar yaparak girdiği ülkemiz akıllı telefon pazarında sunduğu yeni tasarım trendlerini taşıyan, yüksek performanslı olmasına rağmen son derece ucuz akıllı telefonlar Türk insanı için adeta biçilmiş kaftandı. Fiyat/performans olarak adlandırılan bu durum, kullanıcıları yüksek dolar kuru ile birlikte artan fiyatlarla satılan amiral gemisi cihazlardan çok daha ucuza aynı performansı alabileceği cihazlara yönlendirdi.

İlk olarak Huawei’nin pazarda yerini alması ile birlikte kullanıcılar bugüne kadar hep çakma telefonlar ile duydukları Çin’li üreticilere ait modeller görmeye başladı. Birçok kişi ilk etapta bu cihazları tercih etmekte çekinse de fiyat/performans modelleri deneyimleme fırsatı bulan kişileri telefonu daha eline alır almaz etkilemeyi başardı. Yüksek performansı, şık tasarımı ve uygun fiyatı aynı zamanda yüksek pil kapasitesi, RAM ve depolama alanını da beraberinde getiriyordu. Kullanıcılar artık yüksek fiyata düşük donanım özelliklerine sahip cihazlar yerine Çin’li markaların çok daha iyi cihazlarını tercih ediyordu.

Çin’li üreticilerin ses getirmesi ile Huawei, Xiaomi gibi markaların akıllı telefon modellerini tercih eden kişiler toplumsal zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bir ortamda görmeye pek alışkın olunmayan bir telefonun masada yer alması diğer insanların de dikkatini çekti. Telefonun markasını soran kişiler ise Huawei ya da Xiaomi gibi markalara pek bir yabancı oldukları için telaffuz konusunda zorluklar yaşadı. Kimi kişiler Çin menşeili bir akıllı telefon aldıkları için onlarla dalga geçerken kimileri ise bunu bir aptallık olarak değerlendirdi.

Bundan sadece birkaç yıl sonra ise akıllı telefon dünyasının en gözde isimleri Çin’li üreticiler oldu. Çin’li üreticilerin Türkiye’de öne çıkması ve yüksek satış adetlerine ulaşması bu markaların diğer üreticilerin de dikkatinden kaçmadı. Ülkemizde Huawei ile başlayan Çin’li akıllı telefon furyası daha sonra ise Xiaomi, Oppo markaları ile devam etti. Bugüne baktığımızda ülkemizde Apple ve Samsung ikilisi dışındaki diğer tüm markalar neredeyse Çin’li üreticilerden oluşur hale geldi. 2019 yılında en çok satan 10 akıllı telefon modelinden beşinin üreticisi ise Xiaomi, Huawei ve Oppo gibi Çin’li üreticiler oldu.

Huawei mi Xiaomi mi

Huawei Mi Xiaomi Mi Tercih Edilmeli?

Çin’li akıllı telefonları ülkemize kazandıran Huawei ise bu büyük başarısının ardından beklemediği bir ambargo ile karşı karşıya kaldı. Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı ambargo ile akıllı telefon satışı neredeyse yasaklanan markanın tüm ABD yazılımlarına erişimi engellendi. Bu da yeni çıkacak Huawei cihazlarda Android işletim sisteminin ve Google uygulamalarının kullanılamayacağı anlamına geliyordu.

İlk etapta markanın kendi işletim sistemini çıkartacağı yönünde iddialar dolanmaya başlasa da durum pek de öyle olmadı. Bugün çıkardığı akıllı telefonlarda lisanssız Android sürümü sunan Huawei, bu yasak ile büyük bir darbe alsa da çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Dev akıllı telefon üreticisi, kısa süre içerisinde kendi uygulama marketini kullanıcılara sunsa da ABD’nin marka hakkındaki ambargo kararı sürmeye devam ediyor. Google uygulamalarına erişmek isteyen kullanıcılar ise 3. Parti APK’lar yükleyerek bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Ancak bu durumdan endişe duyan kullanıcılar Huawei telefonlardan ziyade diğer üreticilerin cihazlarına yönelmeyi tercih ediyor.

Diğer bir yandan ülkemizde en aktif rol oynayan Çin’li marka ise Xiaomi oluyor. Huawei’nin karşılaştığı ambargo kararı ile oldukça güçlenen Xiaomi, sürekli olarak yeni akıllı telefonlar ile kullanıcıların karşısına çıkmaya devam ediyor. MIUI 12 ara yüzünü yayınlamaya hazırlanan markanın akıllı telefon modelleri ise oldukça dikkat çekiyor. Hal böyle olunca Huawei mi Xiaomi mi sorusunun cevabı bir noktada yine kullanıcılara kalıyor. Huawei’nin yaşadığı ambargo yazılım işleriyle ilgilenirim diyen kişileri pek etkilemese de son kullanıcıların diğer markalara yönelmesi daha doğru görünüyor. Bu yazımızda Huawei mi Xiaomi mi sorusuna cevap vermeye çalıştık.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu